I maidagene 1945 var gleden ubeskrivelig over at krigen var over, og at Norge atter var fritt. Og 17. mai skulle selvsagt feires! Den 8. mai 1945 ble derfor 17. Mai-komiteen fra 1939 pålagt å lage fest.
Regnværet tidlig på 17. mai hindret ingen fra å delta. «Morgenavisen» anslo at prosesjonen hadde mer enn 30 000 deltagere, og avmarsjen fra Festplassen tok 45 minutter.
De mange militære uniformene skulle komme til å være de dominerende deltakere. De hjemkomne soldatene og hjemmestyrkene utgjorde en stor kontingent i hovedprosesjonen under merker som Bjørn West, Mil.org, Hjemmefronten med flere. Men her var også andre grupper som bemerket seg. Her deltok jo alt fra løslatte krigsfanger til buekorps.
Fra Vikingskipet var det nærmere tretti talere som hadde ting på hjertet. Det ble talt for frihet og fedreland, fred, folkestyre, konge, regjering, kirke og familie og andre ting som lå talerne på hjertet. Fra dette året kom det også en ny fast tale: for de falne.
Dagens mest populære innslag for de mange barna var det Danskehjelpen som sto for. Den danske hjelpeorganisasjonen delte ut en anvisning til hver enkelt av deltagerne i flaggtoget. Denne kunne siden tas med til Nygård skole der den kunne byttes i en ekte original skillingsbolle!
I årene etter krigen var en kjempestor 17. mai-feiring en selvfølge, og oppslutningen, uansett vær og vind, var formidabel. Ikke bare var der folk overalt. Det er den samlende nasjonaldagen og kontinuiteten som slår en i øynene. De samme «ritualer» gjentas år etter år. Men innenfor rammene finnes dog variasjoner, rarieteter og mangfold.
Tekst: Bjørn-Arvid Bagge
Det var folk overalt da hovedprosesjonen gikk av stabelen den 17. mai 1945. Her fra
Torvallmeningen. Foto: Rolf Norvin. Kilde: Marcus. Billedsamlingen. Spesialsamlingen.
Universitetsbiblioteket i Bergen.
Tysklandsfangene var et umåtelig populært innslag da de deltok i hovedprosesjonen, 17. mai
1945. Foto: Rolf Norvin. Kilde: Marcus. Billedsamlingen. Spesialsamlingen. Universitetsbiblioteket i
Bergen.
Glade barn feirer 17. mai 1945 fra toppen av en tyskerbunker på Ole Bulls plass. Foto: Leon
Berge. Kilde: Marcus. Billedsamlingen. Spesialsamlingen. Universitetsbiblioteket i Bergen.
Sørensen Tobakk AS støtter 17.mai-feiringen i Bergen. Tobakk Sørensen har 120 års-jubileum i år og vi gratulerer med en tradisjonsrik forretning som har vært en del av bybildet i generasjoner. Trykk på logoen her – så kommer du til nettsiden deres som forteller om historien bak.
støtter 17.mai-feiringen i Bergen
2 kommentarer. Leave new
Det året er jeg født i februar 1945 i Rognaldsvåg, da vi flyktet til Rognaldsvåg under krigen, hvor min far var født.Da krigen var over dro vi tilbake til Bergen hvor min mor kom fra!
Så hyggelig at du deler dine minner med oss. En kjempefin 17. Mai til deg herfra 😊🇧🇻