I slutten av 1840-årene var myndighetenes motstand mot 17. mai-feiringen borte og Bergen fikk endelig en første offentlig 17. mai-komite. Denne besto av i alt ti medlemmer. Dette var bare byborgere. Arbeidere eller kvinner fikk ikke være med. Som i dag samlet den første komiteen inn penger til feiringen fra private og det lokale næringslivet.
Etter at pengene var kommet inn ble det bestemt at 2/3 skulle brukes på byens fattige for Understøttelse for Husarme, der ei have hjælp af Fattigvæsend». Fokuset på de fattige kan synes underlig for dagens bergensere, men man bør da ha i mente at i datidens samfunn var nød og fattigdom vet normalt innslag i Bergen.
Den 1/3 del av pengene som ble igjen var likevel mer enn nok til å arrangere en kjempestor 17. mai-feiring. Byens festplass på begynnelsen av 1800-tallet var Sydneshaugen. Her ble det satt opp tribune for byens musikkorps, Brigademusikken. Tribunen var pyntet med norske, amerikanske og franske flagg (konstitusjonelle stater), og den var også prydet med kranser og girlandere.
Klatrestengene til 17.mai-feiringen ble også for første gang reist oppe på Sydneshaugen. Og det ble også arrangert kapproing på Store Lungegårdsvann. Gevinstene var store. Pengepremiene som ble utdelt til roerne utgjorde flere ukelønner for ordinære arbeidere. Derfor var strilefiskere og fløttmenn ivrige deltakere og vinnere av «Roningen».
Etter roingen gikk det en stor 17. mai-prosesjon fra Store Lungegårdsvann og opp til Sydnæshaugen. Der var blant annet bålbrenning en del av festlighetene. Og om kvelden ble det skutt opp fyrverkeri fra en båt på Store Lungegårdsvannet.
Tekst: Bjørn-Arvid Bagge
Det var på Sydnæshaugen den første offisielle 17.mai-feiringen skjedde. Dette var fra gammelt av stedet der bergenserne feiret St. Hans, så det var vel derfor at bålbrenning var del av de første 17. mai-feiringene. Dette bildet viser oss omtrent hvordan det så ut når det var fest på Sydnæshaugen. Og kunstner er J. F. L. Dreier. Kilde: Kulturhistoriske samlinger. Universitetsmuseet i Bergen.
Klatrestengene har vært et fast innslag i 17. mai-feiringen siden 1847. Her ivrig klatrer på begynnelsen av 1900-tallet. Foto: Ukjent. Hentet fra Manuskript- og librarsamlingen. Spesialsamlingene. Universitetetsbiblioteket i Bergen.
støtter 17.mai-feiringen i Bergen