Kapproning på 17. mai

HISTORIE

Kapproningen i Bergen på nasjonaldagen har røtter helt tilbake til 17. mai-komitéens spede begynnelse i 1847. Fram til omkring 1950 foregikk den på Store Lungegårdsvannet. Deretter har arrangementet vært avviklet på Vågen.

I mange år var Kapproningen nasjonaldagens høydepunkt, med eget program og egen sang. Med en hovedpremie på fire speciedaler – noe som den gang utgjorde flere ukelønninger for en arbeider – var konkurransen blodig alvor.

Kapproningen, med sine pengepremier, ble etter hvert så populær at den ble en for stor utgift for komitéen. Rundt 1890 gikk man derfor over til medaljer i stedet for penger.

REVITALISERING

Fra årtusenskiftet og framover avtok populariteten for Kapproningen, og den sto faktisk i fare for å forsvinne helt. Takket være Sjøkrigsskolens kadetter og jusstudentene ved UiB ble den holdt i hevd fram til 17. mai-komitéen i Bergen tok til vettet og bestemte seg for en revitalisering av program-innslaget.

Som en del av revitaliseringen ble nye båter kontrahert fra båtbygger Kristian Djupevåg i 2015. Året etter ble to flunkende nye båter av typen barkasser – kopier av de opprinnelige livbåtene til Statsraad Lehmkuhl – med stor festivitas døpt Norge og Eidsvold.

Konklusjonen etter 2016, der hele syv lag deltok på indre del av Vågen, med frammøte av et stort og begeistret publikum, var at revitaliseringen hadde blitt en suksess.

PÅMELDING

Påmelding skjer på denne siden http://www.17-mai.no/portfolio/pameldingsskjema-kapproning/ til 17. mai-komitéen i Bergen innen 10. mai. Alle påmeldte vil motta bekreftelse umiddelbart, og deretter bli kontaktet. Ett lag består av ti roere. Rormann eller cox vil være en kyndig kadett fra roklubben ved Sjøkrigsskolen.

KVALIFISERING

Nå står nasjonaldagen igjen for døren, og komitéen har allerede merket pågang fra lag som ønsker å delta. Vi har derfor besluttet, som på 1840-tallet, at maks tolv lag får delta i konkurransen på 17. mai. I fall flere enn tolv lag melder seg på, vil det bli kvalifisering i forkant.

PÅ 17. MAI

De kvalifiserte lagene deltar etter trekning, og ror på tid. Med unntak av de to første lagene, som møter på Dreggekaien, skal øvrige lag møte i Kaigaten kl 12.00. Straks etter Hovedprosesjonens ankomst til Festplassen skal deltagende lag, sammen med Sjøkrigsskolens kadetter, Det Glade Bergen og medlemmer av 17. mai-komitéen i Bergen, marsjere i prosesjon tilbake til Dreggekaien.

Ved ankomst Dreggekaien vil de to første lagene være på plass i båtene til start. Starten skjer umiddelbart etter salutt fra Bergenhus Festning klokken 13.00.

Kadetter fra Sjøkrigsskolen vil stille opp øvrige lag og dele ut flytevester. Ombord- og ilandstigning vil foregå fra Beffens brygge.

PREMIERING

Premiering vil foregå fra Vikingskipet på Festplassen om lag klokken 23.00. I utgangspunktet er det en ære i seg selv å få anledning til å delta på Kapproningen på 17.mai!

Det er de tre beste lagene på tid som vil bli premiert. Det mest underholdende laget vil også motta heder og ære.

Alle lag oppfordres til å stille fulltallig til premieseremonien.

REGLER

Dommere for Kapproningen, sekundanter og speakere er kadetter ved Sjøkrigsskolen tilsluttet Royal Norwegian Naval Academy Boat Club (RNNA)

KONTAKT

Spørsmål knyttet til Kapproningen kan rettes til 17. mai-komitéen i Bergen, ved Carl A. Harbitz-Rasmussen, primært via e-post: pilotcarl@gmail.com eller på mobil 91385830.

KAPPRONING FOR ALLE

  • Kapproningen er åpen for alle å melde seg på. Det kan være firmalag, klubber, organisasjoner, laug, yrkesgrupper, skoler eller vennegjenger. Denne typen aktivitet bygger samhold og fremmer inkludering. Før man vet ordet av det, er det blitt en tradisjon (som kjent skal en aktivitet kun utføres to ganger i Bergen før det kalles tradisjon).
  • Siden 2016 har vi også arrangert en egen Kapproningsprosesjon fra Kaigaten til Dreggekaien, som lagene kan marsjere i. Denne ledes an av Sjøkrigsskolens kadetter og Det Glade Bergen, og starter umiddelbaret etter Hovedprosesjonene innmarsj på Festplassen.

Ja. Nedre aldersgrense er satt til 16 år.

Nei. Det må være ti roere på hvert lag.

Nei. Flytevest vil bli utlånt på stedet.

I grunnen ikke. Båtene er lette å ro og håndtere, og med litt øvelse på forhånd burde de fleste klare seg bra.

Ja. Man kan ro i nesten hva som helst ettersom flytevestene som benyttes er uten stropp i skrittet.

Vi har en tradisjon å ivareta! Selvsagt ror vi nesten uansett vær, men anbefaler at man kler seg etter forholdene.

Vi er i det våte element, og derfor forutsettes det at sunn fornuft anvendes og at alle innser egne begrensinger. Selv om alle benytter flytevester og det er kyndig personell til stede, og sannsynligvis også nødetater, er grunnleggende svømmeferdigheter uansett en fordel når man beveger seg til sjøs. Alle deltar dessuten på eget ansvar.

HISTORIKK VINNERE

2018

2019

2020

2021

2022 – Royal Norwegian Naval Academy Boat Club (RNNA) – Sjøkrigskolen

2023 – Royal Norwegian Naval Academy Boat Club (RNNA) – Sjøkrigskolen

keyboard_arrow_up
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this